Leave a comment

Gljivice: spriječiti i lijek gljivičnu infekciju od ekser

gljivice prevencijaGljivicna infekcija nokat utiče na 2,4 miliona Kanađani

Česte, to je jako zarazan, napredna, povratna… i ponekad vrlo dosadan!

Gljivicna infekcija ekser (poznata kao onychomycosis ili laka gljivice) je napredna bakterioloških zaraze izazvalo od gljivica. To predstavlja 50% slučajeva problema ekser, drugi 50% nego je povezan sa psorijaza, lišaj planus, ekcem i raznih povreda (modrice, nakupina krv zbog povrede, itd).

To je prepoznao gljivičnu infekciju od lak kada drugi prolazi kroz blede, treba na žućkasto boju, ili da je to whitens, kad postane krhko, ako se ruši, ili da to komplikuje malo. “Kad smo poruku ove promjene u izgled ekser, ovo je važno da se konsultujem doktorica, pedijatar ili dermatolog za precizna dijagnozu i ranije, od zaraze je lakše liječiti kada je otkrio ranije,” kaže Dr. Eric Mongrain, dermatolog.

Izaziva i faktore rizika

Skoro 30% Kanađani da verujem da je gljivicna infekcija je rezultat jadni higijenu, a to je prilično uzrokovana izloženost određene gljive (kao Trichophyton rubrum i Trichophyton mentagrophytes). Ovo su uglavnom našao na javnim mjestima vruće i vlažnim kao svlačionici sport, tuševe, banje i bazena za plivanje.

Obično, imuni sistem brani sebe pa protiv infekcije. Neki faktora, međutim, povećava se rizik od zaraze. Među njima su:

 • biti stariji od 60 godina i više;
 • koji jadni cirkulaciju;
 • imaš povredu ili infekcija prethodnu ili trenutni (kao psorijaza);
 • imam oslabile imuni sistem (dijabetes, HIV/AIDS, transplantaciju, uzimajući immunosuppressive drogu, itd).

Prevencija Gljivice

“Gljive su prisutnog, pa ne možemo da potpuno eliminirati opasnost od izlaganja. To je, međutim, moguće da znatno smanjiti”, kaže da je dermatolog. Da zastitis sebe od gljivicna kontaminacije ili spriječiti povratka u staro stanje, on preporučuje:

 • drži čavle kratak;
 • drži noge suve tako često mijenja čarape;
 • nosim cipele koje su zraka;
 • nosiš sandale na javnim mjestima (banje, bazeni, tuševe, svlačionice, itd);
 • operi često ruke i noge, i osuši;
 • ne dijelim cipele, grickalicu, peškire, ili kozmetike na nokte;
 • drži imuni sistem jaka.
 • Tretman

Od zaraze, ne bez tretmana potrebno je da ga tretirate izbjeći komplikacija (nastavak razgradnja čavao širenje infekcije na drugoj nokte ili da okolnim kožu, bol, ili gubitka čavao).

Liječenje je gljivicna infekcija može da bude usmena (terbinafine, itraconazole) ili neki (éfinaconazole, ciclopirox). U nekim slučajevima, mi također koriste laser da usporavaju širenje gljivica. “Nijedan tretman je 100% učinkovita, često se fokusira na kombinacija nekoliko, u cilju povećati šanse da lijek i da izbegne da ukloniti nokat, što je praksa u posljednje sredstvo,” kaže Dr. Mongrain.

Konačno, važno je da znaš da čavao preuzima 6 do 12 mjeseci da mogu izrasti novi potpuno, i zamijenio čavao bolestan. Njeno liječenje je zbog toga vremena proces, pogotovo ako je infekcija je razvila, stoga važnosti za dobijanje dijagnozu i pokretanje tretman što je prije moguće.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *